Onderwijs

KLASPAS

De bibliotheek biedt leerkrachten of studenten lerarenopleiding een gratis klaspas aan. Met deze pas kan je naast 6 cd’s, dvd’s, strips en tijdschriften tot 35 boeken ontlenen voor jouw klas. De uitleentermijn is 28 dagen en kan tot twee keer verlengd worden (tenzij iets gereserveerd is voor een andere lener). Verlengen is ook mogelijk via ‘Mijn Bibliotheek’.

Voorwaarde

De uit te lenen materialen zijn bedoeld voor gebruik in de lescontext. Indien je materialen voor jezelf wil lenen, kan je een gewoon lidmaatschap aanvragen.

Met de klaspas kan je ook speelgoed voor je klas ontlenen in onze spelotheek. Je kan maximum 12 stuks lenen.

Items uit de spelotheek kunnen niet verlengd worden.

Nog geen gratis klaspas?

Ga naar de balie om een klaspas aan te maken.

THEMAPAKKETTEN

Werk je in de kleuterklas en wens je boeken te lenen over een bepaald thema? Dan kunnen wij een pakket voor je klaarleggen.

 • Reken best een 3-tal dagen indien je tegen een bepaalde datum een themapakket klaar wil hebben. Het lukt ons niet altijd om dagelijks pakketten te maken.
 • Wij sturen altijd een mailtje met een bericht dat jouw pakket klaarligt. Je wacht dus best om op te halen tot je een mailtje terug hebt gekregen.
 • Wij leggen per thema een aantal boeken klaar waaruit je 3 tot 5 boeken mag kiezen om te lenen. Dat om zo veel mogelijk klasjes de kans te geven om boekjes te lenen over een bepaald thema.
 • Als je concrete titels wenst, dan kan je die zelf opzoeken thuis en al checken of ze  beschikbaar zijn of niet en waar ze precies staan, hier in de bib kan je zoeken op de cataloguscomputer (https://ieper.bibliotheek.be/), een aantal boeken zitten in de bib en niet in ons magazijn. De boeken die gewoon in de bib staan, kan je zelf gaan zoeken in de rekken. De boeken die toch in het magazijn bij het thema, kan je vragen aan de balie – maar dan ook max. 3 per thema.

Hier een overzicht van onze themapakketten.

 

KLASBEZOEKEN

Kleuter

Het bezoek begint met een leuk prentenboek dat voorgelezen wordt door een van de bibliotheekmedewerkers. De klas krijgt een interactieve en speelse rondleiding waarbij uitgelegd wordt welke boeken waar staan, hoe je boeken kan uitlenen en innemen, wat de kleuters allemaal kunnen doen in onze bib en nog veel meer. Ze nemen ook nog een kijkje achter de schermen. Zo zal het klasje op plaatsen komen waar ze anders niet kunnen komen zoals het magazijn en de bureaus, daar krijgen ze ook te zien hoe boeken gekaft en hersteld worden.

Dit kan gecombineerd worden met een bezoek aan de spelotheek.

 • voor wie: 3de kleuterklas
 • wanneer: heel het schooljaar
 • duur: 1 uur
 • inschrijven: aanvragen via jeugdbib@ieper.be
   

Lager onderwijs

De klas krijgt een interactieve en speelse rondleiding van de bibliotheekmedewerkers waarbij uitgelegd wordt welke boeken waar staan, hoe je boeken kan uitlenen en innemen, wat de leerlingen allemaal kunnen doen en nog veel meer. Ze nemen ook nog een kijkje achter de schermen. Zo zullen de leerlingen op plaatsen komen waar ze anders niet kunnen komen zoals het magazijn en de bureaus, daar krijgen ze ook te zien hoe boeken gekaft en hersteld worden.

Dit kan gecombineerd worden met een bezoek aan de spelotheek.

 • voor wie: 1ste tot en met 6de leerjaar
 • wanneer: heel het schooljaar
 • duur: 1 uur
 • inschrijven: aanvragen via jeugdbib@ieper.be

Bibster is een bibliotheekintroductiespel voor klasgroepen. Een van onze bibmedewerkers begeleidt het spel dat ongeveer 1 uur duurt. De leerlingen spelen in teams van 2 tot 3 personen en krijgen opdrachten via de tablet. Op deze manier kunnen ze volgers op hun fictieve blog verdienen. Tijdens het spel leren de spelers de bibliotheek beter kennen: verrassende boeken of dvd’s, de werking van de catalogus, leuke plekken en nog veel meer.

 • voor wie: 3de tot en met 6de leerjaar
 • wanneer: heel het schooljaar
 • duur: 1 uur
 • inschrijven: aanvragen via jeugdbib@ieper.be

 

Secundair onderwijs


BibQuest

Eerstejaars maken kennis met de collectie van de bib en haar zoekplatform via allerlei opdrachten (zoek – doe – luister). Initiële bedoeling is dat de leerlingen op die manier vlot leren omgaan met de catalogus én ontdekken wat wij hen te bieden hebben.

 • voor wie: alle klassen van het eerste jaar secundair onderwijs
 • wanneer: heel het schooljaar
 • duur: 1 uur
 • inschrijven: bibliotheek@ieper.be

 

Heb je nog ideeën? Had je een ander bibbezoek in gedachten dan de bovengenoemde? Wil je even samen brainstormen om het leesplezier van jouw klas of school te bevorderen?

Wij staan open voor alle ideeën en bekijken graag met jullie hoe we een bibbezoek of andere activiteit helemaal geknipt voor jullie klas kunnen maken.

Mail gerust naar jeugdbib@ieper.be!

 

LEESINSPIRATIE

Wat leesinspiratie nodig? Bieblo (6-11 jaar) en Boekenzoeker (0 tot 18+ jaar) geven leestips aan jonge lezers, op basis van persoonlijke voorkeuren. Honderden boeken wachten om ontdekt te worden!

 

DIGITALE KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN

Belgapress Krantenarchief: raadpleeg het archief van alle Vlaamse kranten en een selectie aan tijdschriften en internationale kranten. Je vindt er alle artikels terug die ouder zijn dan 2 dagen.