Onderwijs

KLASPAS

De bibliotheek biedt leerkrachten of studenten lerarenopleiding een gratis klaspas aan. Met deze pas kan je naast 6 cd’s, dvd’s, strips en tijdschriften tot 30 boeken ontlenen voor jouw klas. De uitleentermijn is 28 dagen en kan tot twee keer verlengd worden (tenzij iets gereserveerd is voor een andere lener). Verlengen is ook mogelijk via ‘Mijn bibliotheek’.

Voorwaarde

De uit te lenen materialen zijn bedoeld voor gebruik in de lescontext. Indien je materialen voor jezelf wil lenen, kan je een gewoon lidmaatschap aanvragen.

Met de klaspas kan je ook speelgoed voor je klas ontlenen in onze spelotheek. Je kan maximum 12 stuks lenen.

Items uit de spelotheek kunnen niet verlengd worden.

Nog geen gratis klaspas?

Vul dan dit formulier in en geef dit af aan de balie van de bib. Je krijgt meteen je persoonlijke klaspas! 

Wij vragen om bij de aanvang van elk nieuw schooljaar opnieuw een klaspasformulier in te vullen en af te geven aan de balie.

 

THEMAPAKKETTEN

Leerkrachten kunnen bij ons een themapakket aanvragen. Daarbij geef je een thema door waar je boekjes voor nodig hebt en zoeken wij enkele leuke titels uit. Na enkele dagen krijg je een mailtje dat het pakket op je ligt te wachten. Bij het ophalen aan de balie, kun je dan een selectie van deze themaboekjes meenemen, zonder dat je nog veel moet zoeken.

Themapakketten kun je aanvragen via jeugdbib@ieper.be of door het invullen van het formulier aan de balie.

 

KLASBEZOEKEN

Kleuter

Het bezoek begint met een leuk prentenboek dat voorgelezen wordt door een van de bibliotheekmedewerkers. De klas krijgt een interactieve en speelse rondleiding waarbij uitgelegd wordt welke boeken waar staan, hoe je boeken kan uitlenen en innemen, wat de kleuters allemaal kunnen doen in onze bib en nog veel meer. Ze nemen ook nog een kijkje achter de schermen. Zo zal het klasje op plaatsen komen waar ze anders niet kunnen komen zoals het magazijn en de bureaus, daar krijgen ze ook te zien hoe boeken gekaft en hersteld worden.

Dit kan gecombineerd worden met een bezoek aan de spelotheek.

 • voor wie: 3de kleuterklas
 • wanneer: heel het schooljaar
 • duur: 1 uur
 • inschrijven: aanvragen via jeugdbib@ieper.be
   

Lager onderwijs

De klas krijgt een interactieve en speelse rondleiding van de bibliotheekmedewerkers waarbij uitgelegd wordt welke boeken waar staan, hoe je boeken kan uitlenen en innemen, wat de leerlingen allemaal kunnen doen en nog veel meer. Ze nemen ook nog een kijkje achter de schermen. Zo zullen de leerlingen op plaatsen komen waar ze anders niet kunnen komen zoals het magazijn en de bureaus, daar krijgen ze ook te zien hoe boeken gekaft en hersteld worden.

Dit kan gecombineerd worden met een bezoek aan de spelotheek.

 • voor wie: 1ste tot en met 6de leerjaar
 • wanneer: heel het schooljaar
 • duur: 1 uur
 • inschrijven: aanvragen via jeugdbib@ieper.be

Bibster is een bibliotheekintroductiespel voor klasgroepen. Een van onze bibmedewerkers begeleidt het spel dat ongeveer 1 uur duurt. De leerlingen spelen in teams van 2 tot 3 personen en krijgen opdrachten via de tablet. Op deze manier kunnen ze volgers op hun fictieve blog verdienen. Tijdens het spel leren de spelers de bibliotheek beter kennen: verrassende boeken of dvd’s, de werking van de catalogus, leuke plekken en nog veel meer.

 • voor wie: 3de tot en met 6de leerjaar
 • wanneer: heel het schooljaar
 • duur: 1 uur
 • inschrijven: aanvragen via jeugdbib@ieper.be

 

Secundiar onderwijs


BibQuest

Eerstejaars maken kennis met de collectie van de bib en haar zoekplatform via allerlei opdrachten (zoek – doe – luister). Initiële bedoeling is dat de leerlingen op die manier vlot leren omgaan met de catalogus én ontdekken wat wij hen te bieden hebben.

 

Heb je nog ideeën? Had je een ander bibbezoek in gedachten dan de bovengenoemde? Wil je even samen brainstormen om het leesplezier van jouw klas of school te bevorderen?

Wij staan open voor alle ideeën en bekijken graag met jullie hoe we een bibbezoek of andere activiteit helemaal geknipt voor jullie klas kunnen maken.

Mail gerust naar jeugdbib@ieper.be!

 

LEESINSPIRATIE

Wat leesinspiratie nodig? Bieblo (6-11 jaar) en Boekenzoeker (0 tot 18+ jaar) geven leestips aan jonge lezers, op basis van persoonlijke voorkeuren. Honderden boeken wachten om ontdekt te worden!

 

DIGITALE KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN

Gopress Krantenarchief: raadpleeg het archief van alle Vlaamse kranten en een selectie aan tijdschriften en internationale kranten. Je vindt er alle artikels terug die ouder zijn dan 2 dagen.