Onze bibliotheek stapt over naar nieuw Vlaams bibliotheeksysteem

Eind maart krijgt de digitale dienstverlening van de meeste West-Vlaamse bibliotheken, waaronder Ieper, een upgrade. Dit heeft vooral achter de schermen gevolgen. Het nieuwe systeem wordt een stevige basis voor alle dienstverlening in de toekomst. Een korte sluiting van de bibliotheken is nodig om het systeem in te voeren.

Even dicht & uitleentermijn verlengd

Om de overgang naar Wise - zo heet het nieuwe systeem - zo vlot mogelijk te laten verlopen, sluiten de deelnemende West-Vlaamse bibliotheken eind maart. In Ieper is dit van maandag 23 maart tot en met zaterdag 28 maart. De bib heropent op maandag 30 maart om 10 uur. Tijdens de sluiting krijgen de bibliotheekmedewerkers een opleiding om met de nieuwe software te leren werken en wordt het systeem, de zelfuitleen- en betaalautomaten grondig getest.

Belangrijk voor de lener: de uitleentermijn wordt automatisch verlengd tijdens de sluitingsperiode. De online service mijn.bibliotheek.be zal tijdens de sluitingsweek niet kunnen gebruikt worden om te verlengen of reserveren.

Er komt ook een nieuw gebruikersreglement dat evenwel geen fundamentele wijzigingen met zich zal meebrengen.

Van provinciaal naar centraal systeem

Vóór de aansluiting op het nieuwe systeem, werkten de bibliotheken met een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem. Na de overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen werd gekozen voor Wise als nieuw, centraal systeem. Wise wordt nu al door 75% van de Nederlandse openbare bibliotheken gebruikt en Cultuurconnect (digitale innovatie in de cultuursector) begeleidt de uitrol in Vlaanderen samen met ontwikkelaar OCLC|HKA.

In januari 2019 al gingen de eerste bibliotheken in Vlaanderen aan de slag met de nieuwe bibliotheeksoftware Wise. Binnen de drie jaar sluiten alle openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aan op het nieuwe systeem.

Platform van digitale bibliotheekdiensten

Nieuwe digitale diensten kunnen makkelijk ingeplugd worden op het centrale systeem, dat zo wil uitgroeien tot een breed platform van digitale bibliotheekdiensten voor de burger. Een voorbeeld van zo’n digitale dienst is Mijn Leestipper, binnenkort ook in Ieper beschikbaar: lezers ontvangen leestips op maat, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en leesvoorkeuren.

Lees meer over het nieuwe bibliotheeksysteem op de website van Cultuurconnect.