Default

Hoe zoek ik een boek, cd, film of een ander item op in de catalogus?

Geef één of meerdere zoekwoorden in en druk op Enter of klik op Zoek. Het resultatenscherm toont in de linkerkolom filters waarmee je jouw zoekresultaat eventueel kunt verfijnen. Klik op een resultaat om een gedetailleerde beschrijving te zien.

Hoe kan ik zien of een item beschikbaar is?

Op het detailscherm van elk catalogusitem vind je de beschikbaarheidsinformatie terug. Klik in de resultatenlijst op een titel om het detailscherm te openen. Je ziet rechts meteen of een item op dit moment aanwezig is in de bib of niet. Klik op 'Waar staat het' om de exacte plaats in de bib te zien of om het item te reserveren.

Als een item niet beschikbaar is in jouw bibliotheek kun je op dit scherm ook verder zoeken in andere Vlaamse bibliotheken, waar het werk misschien wel beschikbaar is. Geef je postcode in, vervolgens worden de meest nabije bibliotheken doorzocht.

Hoe kan ik een overzicht krijgen van mijn uitleningen en mijn uitgeleende materialen verlengen?

Log in bij Mijn Bibliotheek om je uitleningen te bekijken en om de uitleentermijn van uitgeleende items te verlengen. Als je nog geen Mijn Bibliotheek login heb moet je eerst een account aanmaken (meer info).

Als je ingelogd bent klik je op de naam van jouw bibliotheek om het overzicht van jouw uitleningen te zien. Als je meerdere lidkaarten gekoppeld hebt kun je op meerdere bibs/lidkaarten klikken. In het overzicht van de uitleningen vind je ook de verlengfunctie terug. Zie je geen verlengknop? Dat betekent dat de uitleenvoorwaarden van jouw bibliotheek geen verlenging meer toestaan.

Hoe kan ik materialen reserveren?

Dit doe je vanaf het detailscherm van het item dat je wenst te reserveren. Klik in het detailscherm op de knop 'waar staat het'.

Als de uitleenvoorwaarden van jouw bibliotheek dit toelaten, vind je hier een reserveerknop terug. Een klik op die knop brengt je naar het loginscherm van Mijn Bibliotheek.

Na het inloggen krijg je de eventuele kostprijs van de reservering te zien en wordt gevraagd om je reservering te bevestigen.

Hoe kan ik opgezochte items bewaren / op een lijstje plaatsen?

Je plaatst boeken of andere items op een lijst door tijdens het zoeken in de catalogus te klikken op 'voeg toe aan selectie'. Op dezelfde manier kun je ook items terug van een lijst verwijderen.

Bovenaan de zoekresultaten verschijnt een gele balk die aangeeft hoeveel items je reeds selecteerde. De gele balk blijft staan gedurende je hele zoeksessie, je kunt dus meerdere opzoekingen doen in de catalogus en items uit die verschillende opzoekingen samen op 1 selectielijst zetten. Je kunt je selectie eventueel snel afdrukken, naar een e-mailadres versturen of als tekstbestand exporteren. Om jouw selectie te bewaren kies je de optie 'opslaan op lijst'.

Vervolgens opent het aanmeldscherm van 'Mijn Bibliotheek' Na het aanmelden kies je om je lijst als een nieuwe lijst op te slaan, of voeg je jouw selectie toe aan een eerder gemaakte lijst. Je kunt ook aangeven of het om een verlanglijstje van te lezen items gaat via het statusveld. Klik op 'voeg toe' om je lijst te bewaren.Als je gekozen hebt voor een nieuwe lijst dan krijg je in het volgende scherm de kans om de lijst een naam te geven en een omschrijving toe te voegen.

Kan ik ook zoeken in de catalogi van andere bibliotheken?

Ja, je kunt dit op een aantal manieren doen:

Je vertrekt vanop je lokale bibliotheekcatalogus (bv. http://ieper.bibliotheek.be). Klik op het pijltje bij 'catalogus'(voor het zoekvak). Je kunt daar kiezen voor de catalogus van de provincie Oost-Vlaanderen om meteen alle Oost-Vlaamse bibliotheken te doorzoeken.

Een andere manier is om te vertrekken van een detailscherm van een catalogusitem. Klik op de detailpagina op de knop 'Waar staat het?'. Op dit beschikbaarheidsoverzicht kun je onderaan jouw postcode ingeven om te zoeken naar bibliotheken in de buurt die dit item ook in hun bezit hebben.

Om in heel Vlaanderen te zoeken gebruik je best de http://zoeken.bibliotheek.be.

Hoe kan ik kranten- en tijdschrifartikels zoeken en online lezen?

Het GoPress krantenarchief is enkel beschikbaar bij bibliotheken die hier een abonnement op hebben.

Klik op het pijltje bij 'catalogus'(voor het zoekvak). Kies de optie 'krantenarchief' om deze digitale collectie te doorzoeken.

Als je op de titel van een artikel klikt, krijg je het loginscherm van 'Mijn bibliotheek' te zien. Meld je aan om het artikel te lezen. Vanop een pc in de bibliotheek zelf hoef je niet aan te melden, je zult daar automatisch doorgestuurd worden naar het artikel.

Deze pagina geeft een overzicht van de collectie die via GoPress te raadplegen is.

Wat zijn edities of uitvoeringen?

De catalogus groepeert in de resultatenlijst verschillende versies (vb. luisterboek, gewoon boek, …) of edities (vb. 1ste druk, 2de druk, ...) van eenzelfde publicatie of uitvoeringen van eenzelfde muziekwerk. Door die groepering kunnen zoekresultaten overzichtelijk en gebruiksvriendelijk worden gepresenteerd. Bij 'Kies uitgave' kan je doorklikken naar een andere uitgavevorm van het werk. Op de detailpagina kan je andere edities vinden door op het +-je naast de uitgever en het uitgavejaar te klikken.

Hoe worden de resultaten van je zoekopdracht gesorteerd?

De zoekresultaten worden standaard op relevantie gesorteerd. De ingebouwde relevantiesortering houdt onder andere rekening met de plaats en de frequentie waarin je zoekterm(en) voorkomen in de beschrijving van de publicaties. Enkele regels voor de relevantiesortering zijn:
 • zoekresultaten waarin de exacte zoekterm voorkomt, scoren hoger in de relevantiesortering
 • zoekresultaten waarin de zoekterm meermaals voorkomt, scoren hoger in de relevantiesortering
 • zoekresultaten waarin de zoekterm in belangrijke velden (bv. auteur, titel) voorkomt, scoren hoger in de relevantiesortering
 • zoekresultaten met veel edities of uitvoeringen scoren hoger in de relevantiesortering
 • zoekresultaten waarbij de titels in het bezit zijn van veel bibliotheken scoren hoger in de relevantiesortering
 • Je kunt ook kiezen om de resultaten alfabetisch of chronologisch weer te geven.

  Hoe kun je geavanceerd zoeken naar specifieke auteurs, onderwerpen, ... ?

  Je kunt in de zoekbox gebruik maken van een geavanceerde zoektaal om meteen gerichter te zoeken.

  Enkele algemene mogelijkheden:

 • Gebruik aanhalingstekens om exact naar een zin of samenhorende woorden te zoeken. Zonder aanhalingstekens wordt apart op alle woorden gezocht.
 • Je kunt de booleaanse operatoren AND, OR en NOT gebruiken in je zoekopdracht.
 • Daarnaast kun je meteen zoeken in specifieke indexen (komen overeen met de verfijningen die je links kunt selecteren na een zoekvraag). Hieronder vind je een beknopt overzicht van mogelijke zoekindexen en voorbeelden van zoekopdrachten.

  author:
  author:"Doris Lessing"

  title:
  title:"harry potter en de vuurbeker"

  subject:
  subject:Berlijn

  format:
  format:krant
  mogelijke waarden: boek, krant, tijdschrift, artikel uit tijdschrift, cd, dvd, fundel, …

  type:
  type:film
  Mogelijke waarden: fictie, non-fictie, muziek, film

  language:
  language:turks
  Publicatietaal is Turks

  languageo:
  languageo:turks
  Originele taal is Turks (publicatie vertaald uit het Turks)

  year:
  year:2009
  Publicaties uitgegeven in 2009

  doelgroep:
  doelgroep:"vanaf 14 jaar"
  Mogelijke waarden: jeugd, volwassenen, jongvolwassenen of een specifiek leeftijdsverwoording zoals in het voorbeeld

  publisher:
  publisher:"de eenhoorn"

  siso:
  siso:706

  zizocode:
  zizocode:lalala
  Mogelijke waarden: ZIZO-codes in gebruik in Open Vlacc uit de bibliografische records

  level:
  level:"avi 6"
  Mogelijke waarden: Nederlandse en Vlaamse AVI-leesniveaus

  series:
  series:Kiekeboe

  Mijn Bibliotheek (verlengen, lijsten, lidkaarten beheren, ...)

  Hoe maak ik een Mijn Bibliotheek-profiel aan?

  Klik op "Aanmelden bij Mijn Bibliotheek" en klik op de aanmeldpagina de link "Maak een profiel aan" aan.

  faq Mijn Bibliotheek - account maken

  Volg de stappen van het registratieformulier:

  1. Geef het e-mailadres op dat je wil gebruiken voor je profiel, klik "Ga verder". 
  2. Vul je bibliotheek in, klik "Ga verder".
  3. Koppel je lidmaatschap aan je profiel: neem je bibliotheekkaart of identiteitskaart bij de hand en vul de velden bibliotheekkaartnummer of rijksregisternummer (enkel cijfers) en paswoord (geboortedatum DD/MM/JJJJ vergeet schuine strepen niet!) in. Deze gegevens heb je in het vervolg niet meer nodig om Mijn Bibliotheek te gebruiken!
  4. Vervolledig je Mijn Bibliotheek-profiel: hier kies je een eigen wachtwoord en een gebruikersnaam. Daarmee kun je later inloggen op onze site. Klik op “Profiel aanmaken”. 
  5. Als laatste stap bevestig je je e-mailadres via de mail de je kreeg en je bent klaar!

  Hoe koppel ik extra lidkaarten aan mijn Mijn Bibliotheek profiel?

  Meld je aan bij Mijn Bibliotheek en kies bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie 'bibliotheken en lidmaatschappen'.

  Je ziet een overzicht van alle reeds gekoppelde lidmaatschappen. 

  Klik onderaan de pagina op de Voeg bibliotheekkaart toe knop en volg de stappen.

  Hoe kan ik een overzicht krijgen van mijn uitleningen en mijn uitgeleende materialen verlengen?

  Meld je aan bij Mijn Bibliotheek om je uitleningen te bekijken en om de uitleentermijn van uitgeleende items te verlengen. Nog geen profiel? Volg deze stappen.

  screenshot user menu

  Wanneer je bent aangemeld kun je het gebruikersmenu gebruiken om je persoonlijke gegevens te consulteren. Het bekijken van je uitleningen vind je als eerste optie terug.

  Als je meerdere lidkaarten gekoppeld hebt kies dan de bibliotheekkaart waarvan je de uitleningen wenst te bekijken.

  Bij elk item kun je zien wanneer en in welke bibliotheek je het geleend hebt. Je ziet ook hoe lang je uitleentermijn nog loopt, of dat deze vervallen is. Items waarvan je de uitleentermijn kunt verlengen hebben een verlengknop. Zie je geen verlengknop? Dat betekent dat de uitleenvoorwaarden van jouw bibliotheek geen verlenging meer toestaan. Bovenaan het overzicht is er ook een knop waarmee je in één keer alle items die verlengbaar zijn kunt verlengen.

  Kan ik een mailtje krijgen als het einde van mijn uitleentermijn nadert?

  Als je bij het inschrijven bij de bibliotheek je mailadres doorgaf aan de bibliotheekbalie dan krijg je normaal gezien automatisch een mailtje een aantal dagen voor de uitleentermijn verloopt. 

  Tip: kijk zeker ook na of de mail niet in een spam-folder is beland.

  Krijg je nog geen automatische mails aan? Neem contact op met de bib en dan brengen we dit voor jou in orde.

  Waarom een Mijn Bibliotheek profiel aanmaken?

  Als je een profiel hebt bij Mijn Bibliotheek kun je:

  • jouw ontleende materialen online verlengen of gewenste items reserveren
  • thuis de digitale collecties van de bib bekijken: GoPress krantenarchief, Fundels, e-boeken ...
  • een overzicht van je kosten bekijken
  • lidmaatschappen van verschillende bibliotheken of verschillende gezinsleden samen beheren. Aan één profiel kun je zoveel lidkaarten koppelen als je wenst.
  • lijstjes maken en bewaren van je favoriete bibliotheekitems

  De catalogus gebruiken

  Zoeken als een pro: hoe werken met de zoektaal van de catalogus?

  Tijdens het zoeken krijg je filter- en sorteeropties te zien die je eenvoudigweg kunt aanklikken. Als je dat wenst kun je echter volledig zelf een voorgefilterde zoekopdracht ingeven in het zoekvak. Hieronder vind je een overzicht van de zoekindexen die je kunt gebruiken. Alle zoektermen zijn ook te combineren met de booleaanse operatoren AND, OR, NOT.

  Zoekindexen

  author:
  author:"Doris Lessing"
  Auteursnaam, hoeft niet de volledige naam te zijn

  title:
  title:"harry potter en de vuurbeker" 
  Titel of een deel ervan

  subject:
  subject:Berlijn
  Onderwerp / thema

  format:
  format:krant
  Mogelijke waarden: boek, krant, tijdschrift, artikel uit tijdschrift, cd, dvd, fundel, ...

  type:
  type:film
  Mogelijke waarden : fictie, non-fictie, muziek, film

  language:
  language:turks 
  Publicatietaal is Turks

  languageo:
  languageo:turks
  Originele ("o") taal is Turks (publicaties vertaald uit het Turks)

  doelgroep:
  doelgroep:"vanaf 12-14 jaar"
  doelgroep:"jeugd"
  Mogelijke waarden: jeugd, volwassenen, of een specifieke leeftijdsverwoording (bijvoorbeeld: “vanaf 0-2 jaar”, "vanaf 9-11 jaar" of “vanaf 15 jaar”).

  publisher:
  publisher:"de eenhoorn"
  Naam van de uitgever

  siso:
  SISO:706
  SISO-code

  zizocode:
  zizocode:lalala
  Mogelijke waarden: ZIZO-codes (Zonder Inspanning ZOeken) in Open Vlacc

  level: 
  level:"avi 6" 
  Mogelijke waarden: Nieuwe en oude AVI-leesniveaus

  utitle:
  utitle:"Un ballo in maschera"
  Uniforme titel

  mc_code:
  mc_code:J1
  Code van de Vlaamse muziekclassificatie 

  series:
  series:Kiekeboe
  series:dwarsligger
  Reekstitel

  nur:
  nur:"623"
  NUR-code (een classificatie van de uitgever) 

  url:
  url:stad.gent
  URL waar het resultaat beschikbaar is

  awards:
  awards:"man booker prize"

  functiecode:
  author_relator:trl
  author_relator:saxofoon
  Mogelijke waarden: vaste functiecodes, verwoordingen uit functie 'vrij veld'

  bibno: 
  bibno:2722901
  OpenVlacc-nummer

  isbn:
  isbn:9789044610420

  issn:
  issn:10771-8179  

  ean:
  ean:7318599915418

  uitgeversnr: 
  uitgeversnr:"47715-8"

  sourceid:
  sourceid:HFX7489
  Identificatienummer in een andere databank, bv. CDR-recordnummer

  frabl:
  frabl:"35A28B3E75F1ACA0"
  De frabl is de code waarop verschillende edities gegroepeerd worden. Door erop te zoeken zie je alle uitgaven, die normaal samen weergegeven worden, zonder groepering als een resultatenlijst. Dit is ook de link onder "Toon alle gelijkaardige uitgaves" die je bij de detailweergave van een catalogusitem onder de tab 'Details' terugvindt.

  tracktitle:
  tracktitle:”my favorite things”
  Titel van een track

  year:
  year:2009
  Publicaties uitgegeven in 2009

  subset:
  subset:nieuw
  Aanwinsten van de laatste 7 dagen (of twee weken of maand), zonder artikels, tracks & tijdschriften.
  In plaats van "nieuw" kan er ook "recent1w" of "laatsteweek" gebruikt worden. Alle opties:
  nieuw / recent1w / laatsteweek
  nieuw2w / recent2w / laatste2weken
  nieuw1m / recent1m / laatstemaand

  dateentered:now-7d
  dateentered:now-7d..
  Ingevoerd in de laatste 7 dagen

  dateacquired:now-7d
  dateacquired:now-7d
  Aanwinsten van de laatste 7 dagen (enkel in lokale catalogi, niet op bibliotheek.be)

  Andere mogelijkheden om een datum te vormen:
  now: vandaag
  d, day, days: je kan dagen optellen of aftrekken
  m, month, months: je kan maanden optellen of aftrekken
  y, year, years: je kan jaren optellen of aftrekken
  c, century, centuries: je kan eeuwen optellen of aftrekken

  Exacte datum zoeken: 
  dateentered:20130624 
  Ingevoerd op 24/6/2013

  Datumbereiken zoeken: 
  ..1900: alles tot 1900 bv. alle publicaties uitgegeven na 1900 year:..1900 
  2010..: alle aanwinsten na 2010 bv. dateacquired:2010.. 
  1990..1995: alles ingevoerd tussen (en inbegrepen) 1990 en 1995 bv. dateentered:1990..1995

   

  Zoekindexen voor bibliotheekmedewerkers

  Deze indexen (PBS-specifieke indexen) zijn vooral bedoeld voor bibliotheekpersoneel. Ze doorzoeken de velden uit het plaatskenmerk. Ze bieden de mogelijkheid om één onderdeeltje van de collectie in de kijker te zetten.

  De indexen zijn zo gebouwd dat ze werken per 'branch' (locatienaam). Locatienamen moeten correct gespeld worden, ze zijn meestal samengesteld uit de naam van de gemeente/naam van de locatie. 


  pbs-barcode:

  • zoek naar een specifiek exemplaar om het in de kijker te zetten
  • pbs-barcode: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de barcode van het gezochte exemplaar
       bv. pbs-barcode:jette|0236982080

  pbs-loc:

  • toon de collectie van een bepaalde locatie van de bibliotheek
  • pbs-loc: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de volledige locatiecode
       bv. pbs-loc:maldegem|OBMG_MGVA

  pbs-subloc:

  • toon de inhoud van een bepaalde sublocatie van de bibliotheek
  • pbs-subloc: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de sublocatiecode
       bv. pbs-subloc:gent/hoofdbibliotheek|4F

  pbs-class:

  • toon de inhoud van alles met dezelfde 'Aard van het werk/PK-genre'
  • pbs-class: combineer je met branchnaam, pipe-teken en code van de aard
       bv. pbs-class:Antwerpen/Antwerpen|SPR

  pbs-signature:

  • geef weer wat dezelfde signatuur heeft
  • pbs-signature: combineer je met branchnaam, pipe-teken | en de signatuur
       bv. pbs-signature:sint-gillis-waas|738.8

  pbs-zizo:

  • toon de records met deze ZIZO-code in het plaatskenmerk. Let op: dit werkt alleen als de ZIZO-code afzonderlijk in het plaatskenmerk doorkomt (niet bij Brussel en PBS Limburg)
  • pbs-zizo: branchnaam pipe-teken en ZIZO-code
       bv. pbs-ZIZO:lokeren|WTUIT

  Hoe zoek ik een boek, cd, film of een ander item op in de catalogus?

  Geef één of meerdere zoekwoorden in en druk op Enter of klik op 'Zoeken' om te zoeken. Als je even wacht krijg je ook zoeksuggesties te zien die je kunt aanklikken.

  De zoekresultaten kun je verfijnen (bv. op materiaal of jaar van uitgave) met de filters die onder de zoekbox verschijnen, of sorteren met de sorteeroptie rechts boven de zoekresultaten. 

  screenshot filteren en sorteren

   

  Klik op een resultaat om een gedetailleerde beschrijving te zien en te weten te komen of het materiaal aanwezig is in de bib. Met de 'waar staat het' knop klik je meteen door naar die beschikbaarheidsinformatie.

  Hoe kan ik zien of een item beschikbaar is in de bib?

  Doe een opzoeking en klik door naar de detailpagina van het item.

  Op de detailpagina zie je aan de rechterzijde meteen een indicatie van het aantal beschikbare exemplaren. Klik op de 'waar staat het' knop of scroll naar beneden om de precieze plaatsing in de bib te zien.

  screenshot samenvatting beschikbaarheid

  Hoe reserveer ik een item?

  Als een item te reserveren is zie je op het detailscherm van het item een Reserveerknop staan. 

  Als je nog niet aangemeld bent zul je verzocht worden om aan te melden, vervolgens kun je het exemplaar kiezen dat je wenst te reserveren en krijg je informatie over de eventuele kostprijs.

  Wanneer het gereserveerde materiaal voor je klaar staat in de bib krijg je een mailtje of brief toegestuurd door de bibliotheek.

  screenshot reserveren

  Hoe lijstjes maken van je favoriete bibliotheekitems?

  Klik tijdens het zoeken in de catalogus op de 'zet op lijst' knop om boeken en andere items op een persoonlijk lijstje te bewaren. Als je nog niet aangemeld bent zul je eerst even moeten aanmelden met je Mijn Bibliotheek profiel. Nog geen profiel? Lees hier hoe je een profiel aanmaakt.

  Je kunt een nieuwe lijst maken of een item aan een bestaande lijst toevoegen. 

  Een overzicht van al je lijsten vind je terug door bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie lijsten te kiezen. 

  Je kunt een lijstje ook downloaden als pdf of csv als je het op je eigen pc wilt bewaren.

  Kan ik ook een boek ontlenen uit een andere bibliotheek dan die waar ik lid van ben?

  Ja, je kunt een beroep doen op de dienst “Interbibliothecair Leenverkeer” (kortweg IBL).

  Je kunt zelf opzoeken welke andere bibliotheken in Vlaanderen het item ook in bezit hebben. Klik hiervoor op de detailpagina van een item op de Zoek in andere bibliotheken in Vlaanderen link.

  screenshot zoekuitbreiding Vlaanderen

  Contacteer de bib om een IBL-aanvraag te plaatsen hier. We vragen een bijdrage in de verzendkosten van 1.20 Euro. Zodra het item is aangekomen in onze bib sturen we je een verwittiging.

   

  Op zoek naar materialen uit een wetenschappelijke bibliotheek?

  Ook wetenschappelijke boeken en tijdschriften kun je via IBL aanvragen. Doorzoek via Unicat de collectie van de Belgische universiteiten en wetenschappelijke instellingen.

  Wetenschappelijke bibliotheken vragen meestal wel een hogere bijdrage in de kosten, bij een aanvraag kunnen we jou de precieze kost laten weten.

  Hoe kan ik kranten- en tijdschriftartikels zoeken en online lezen?

  Klik op het tabblad 'Krantenarchief' om deze digitale collectie te doorzoeken.

  faq krantenarchief zoekbox

  Als je op de titel van een artikel klikt en nog niet aangemeld bent, krijg je het loginscherm van Mijn bibliotheek te zien. Meld je aan om het artikel te lezen. Bevind je je in de bib? Dan hoef je niet aan te melden en word je automatisch doorgestuurd naar het artikel.