Livre
Néerlandais

De man die leugens kon ruiken : spannende verhalen over liefde, lot en leven

Paul Jacobs (auteur)

De man die leugens kon ruiken : spannende verhalen over liefde, lot en leven

Genre:
Verhalen, veelal over onverwachte ontmoetingen in Zuid-Frankrijk.
Sujet supplémentaire
verhalen, Romans
Titre
De man die leugens kon ruiken : spannende verhalen over liefde, lot en leven
Auteur
Paul Jacobs 1949-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Bussum: DeeTee, 2000
222 p.
ISBN
90-76852-02-2

Commentaires

In De man die leugens kon ruiken publiceert Paul Jacobs 19 aangenaam leesbare verhalen. Jacobs weet een verhaal op te bouwen en de lezer te boeien met zijn niet voorspelbare gebeurtenissen, waarbij de pointe altijd achteraf logisch lijkt, maar toch verborgen bleef tot het einde.

In het titelverhaal, 'De man die leugens kon ruiken', heeft het hoofdpersonage door dat ook zijn jong vriendinnetje er maar op los liegt. Hoewel de gebeurtenissen niet kunnen in de werkelijkheid, doet het verhaal toch reëel aan. Heel sterk is 'Doorzetten tot de koning dood is', een verhaal waarin cryptogrammen een grote rol in spelen en dat over een bijna perfecte moord gaat. 'Een man moet een hobby hebben' gaat over twee vrienden, waarvan de ene de andere, een rijke bankier, aanraadt postzegels te verzamelen. Het verrassende einde is heel raak gekozen. 'Emma en de medemens' is een kort maar verrassend verhaal over een vrouw die leesles volgt. Schitterend is 'De stekker van de wereld', over de ui…Lire la suite
Korte verhalen met heel verschillende strekking maar allemaal met dezelfde lichtvoetige, amusante, ironische ondertoon. Veel verhalen spelen zich af in het zonnige Frankrijk en komen voort uit onverwachte ontmoetingen van de Belgische auteur met bewoners uit het gebied waar hij op dat moment verblijft. Vaak is het niet meer dan een uitgebreid uitgewerkte anekdote. In alle verhalen komt de meestal verrassende ontknoping pas aan het einde. De schrijver richt zich regelmatig rechtstreeks tot de lezer, die hij niet zo hoog inschat want bij de meest eenvoudige Engelse zinnetjes geeft hij de vertaling. Beeldende schrijfstijl in heldere bewoordingen. Elk verhaal, hoe kort ook, is heel compleet uitgewerkt. Derde verhalenbundel van Jacobs (1949, producer bij de Vlaamse Radio en Televisie). Kleine druk.