De Leesjury

Lees je mee?

De Leesjury (vroeger KJV) is de leukste en grootste leesclub voor kinderen en jongeren tussen 5 en 18 jaar. Elk jaar lezen, bespreken en beoordelen de Leesjury-leden een aantal titels. Aan het einde van het leesjaar stemmen ze voor hun favoriet. Je kan meelezen in een leesgroep of als internetjurylid.

De Leesjury affiche

Lezen en stemmen
Ben je tussen 5 en 18 jaar oud en hou je van verhalen? Dan kan je meedoen! Er zijn zeven leeftijdsgroepen: voor 5 tot 6, 6 tot 8, 8 tot 10, 10 tot 12, 12 tot 14, 14 tot 16 jaar en 16+. Elke groep leest een aantal boeken per jaar (zes of acht, afhankelijk van de groep). Wanneer je meeleest met een leesgroep, kom je meestal samen om de boeken te bespreken. Wie meeleest als internetjurylid, kan zijn of haar mening kwijt op de website. Op het einde van het jaar kies je je favorieten. Iedereen Leest verzamelt in april alle stemmen van alle Leesjury-groepen en maakt de winnaars bekend. Juryleden, auteurs en illustratoren kunnen elkaar ontmoeten op verschillende slotfeesten.

Welke boeken lees je?
Op www.deleesjury.be kan je ontdekken welke boeken er dit jaar gelezen worden. Het is een selectie uit het recente aanbod Nederlandstalige en vertaalde literatuur, gemaakt door een ervaren team van bibliotheekmedewerkers, leerkrachten, oud-juryleden… Er wordt over gewaakt dat er in de lijsten voldoende afwisseling zit qua genre, moeilijkheidsgraad, thema’s. Op die manier kan je je leeshorizon verruimen.

Lid worden?
Wil je graag meedoen met de Leesjury? Stuur mail naar jeugdbib@ieper.be of bel 057/239420 of vraag info aan de balie.