Boek
Nederlands

De torens van februari : een (vooralsnog) anoniem dagboek

Tonke Dragt (auteur)
+1
De torens van februari : een (vooralsnog) anoniem dagboek
×
De torens van februari : een (vooralsnog) anoniem dagboek De torens van februari : een (vooralsnog) anoniem dagboek

De torens van februari : een (vooralsnog) anoniem dagboek

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een verzameling dagboekfragmenten en enkele krantenknipsels helderen iets op van de gebeurtenissen rond de mysterieuze verdwijning van de 14-jarige Tom, die op een schrikkeldag in februari "Het Woord" uitspreekt. Vanaf ca. 14 jaar.
Extra onderwerp
tijdreizen
Titel
De torens van februari : een (vooralsnog) anoniem dagboek / van leestekens en voetnoten voorzien door Tonke Dragt
Auteur
Tonke Dragt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2024 | Andere uitgaven
200 p. : ill.
ISBN
9789025885793 (hardback)

Besprekingen

Een buitengewoon mysterieus boek, voor een groot gedeelte spelend in een wereld die niet de onze is. Dit laatste bestempelt het boek tot een science-fictionachtige roman, maar toch ook weer niet helemaal. Het verhaal is een symbolische voorstelling van het zoeken naar de eigen identiteit. Beide werelden - de onze en de andere (utopische (geen flats, auto's of plastic-zakjes)) - vormen een aspect van Toms/Tims identiteit. Het zoeken naar je eigen ik is een belangrijk puberteitsprobleem. Inhoud, stijl en structuur zijn fragmentarisch. Bevat enkele zwart-witte functionele tekeningen. Voorzover er sprake is van spanning ligt die op het psychologische vlak. Daardoor lijkt het boek vooral geschikt voor jongeren vanaf ca. 14 jaar.

De torens van februari

30 februari 1964. De veertienjarige Tom Wit loopt rond op een strand, in de schaduw van twee enorme torens. Hij weet niet hoe hij daar is beland, noch wie hij is. De torenwachter neemt hem onder zijn hoede en vertelt hem dat hij van een andere wereld komt. Gaandeweg integreert Tom zich in deze nieuwe omgeving, vooral dankzij het mysterieuze meisje Téja. Hij staat dan ook voor een verscheurende keuze: kiezen voor Téja en hier blijven, of teruggaan naar het gezin waar hij vandaan komt, in die andere wereld waar hij zich nauwelijks iets van herinnert. Het op zich vreemde verhaal wordt door Tonke Dragt wel hoogst geloofwaardig gebracht. Ze gebruikt hiervoor het dagboek als vorm, en vult dit aan met eigen voetnoten, een inleiding, een brief van Tom zijn broer, krantenberichtjes, enz. De geloofwaardigheid die ze hiermee opbouwt, is zo hoog, dat ik haar als twaalfjarige een brief geschreven heb om te informeren hoe het is afgelopen met Tom Wit. Uit haar postscriptum bij de herdruk blijkt dat…Lees verder

Over Tonke Dragt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Winfried Walta voor Anefo

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij samen met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen en kinderen. In het kamp is ze gaan schrijven, volgens eigen zeggen omdat er niets te lezen was.

Na de oorlog kwam zij met haar moeder en zusjes naar Nederland, waar ze – zoals veel Indische Nederlanders – niet echt warm werden ontvangen. Ze deed eindexamen HBS en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en haalde de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven en voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen.

In 1958 debuteerde ze in het tijdschrift Kris Kras. De daarin gepubliceerde verhalen waren zo succesvol dat Dragt het aandurfde met Miep Diekmann te…Lees verder op Wikipedia