Boek
Nederlands

Het licht achter de ogen

Tommi Kinnunen (auteur), Sophie Kuiper (vertaler)
Twee buitenstaanders, de blinde Helena en de homoseksuele Tuomas, proberen elk in Helsinki hun plaats in de wereld te vinden, maar moeten opboksen tegen vooroordelen.
Titel
Het licht achter de ogen
Auteur
Tommi Kinnunen
Vertaler
Sophie Kuiper
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Lopotti
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
350 p.
ISBN
9789044631678 (paperback)

Besprekingen

Soms tevreden, nooit gelukkig

Roman. Tommi Kinnunen kennen we van zijn mooi debuut Waar vier wegen samenkomen uit 2014. Zijn nieuwe roman is een lyrische familiekroniek tegen de achtergrond van de twintigste-eeuwse Finse geschiedenis.

Helena is blind. Kort na de Tweede Wereldoorlog, in het meedogenloze noorden van Finland, is dat nog minder vanzelfsprekend dan vandaag. Als negenjarige wordt ze naar een blindenschool in Helsinki gestuurd. Die abrupte verwijdering uit het gezin tekent haar diep, dat merkt haar vader wanneer ze hem in het ziekenhuis voorgoed de rug toekeert.

'Droog je traantjes af', heet het hoofdstuk over het blindeninstituut. Helena's tijd daar wordt gekleurd door heimwee. De opvoedsters sturen aan op zelfredzaamheid. 'Wij waren jong en moesten ons aanpassen aan onze omgeving', zegt Helena. Witte stokken zijn alleen voor oude blinden. Zeker de meisjes worden voorbereid op een geknield leven. Zij, 'schoonheden met lege ogen', hoeven geen seksuele voorlichting, want ze kennen toch geen seksuele driften, hun 'leven zou draaien om het rooien van alledaagse klusjes'. Ze voelen, ruiken, tasten hun weg in de duisternis.

Later, als Helena een ki…Lees verder

Het licht achter de ogen

Eerste zin We kennen elkaar, al zit jij in mama's buik en sta ik aan de buitenkant.

Aan verschoppelingen geen gebrek in het wisselvallige familie-epos van de Finse bestsellerauteur Tommi Kinnunen. Helena is blind en Tuomas ontdekt tijdens zijn puberteit dat hij homo is, geen pretje in het conservatieve Finland. Helena wordt verbannen naar een blindenschool, Tuomas moet in de schaduw leven en droomt stiekem van een gezin terwijl Helena net kinderen verafschuwt. Het licht achter de ogen kent een heel sterk middenstuk, maar dat weegt niet op tegen het warrige begin en de overhaaste epiloog. Als Kinnunen zich inhoudt, weet hij Helena’s beperkte leefwereld meesterlijk te schetsen, maar als hij met een grotesk gebaar Tuomas’ innige kinderwens in de vernieling schrijft, vervalt hij in melige voorspelbaarheid. Hier had een strenge redacteurshand wonderen kunnen verrichten.

**

Prometheus (originele titel: Lopotti), 352 blz., € 19,95.

Roman over twee buitenstaanders die hun plaats zoeken in de wereld, de blinde Helena die vanuit haar vertrouwde omgeving op het platteland verhuist naar het blindeninstituut in de grote stad en haar homoseksuele neefje Tuomas die ook naar Helsinki trekt en daar in de anonimiteit makkelijker zichzelf kan zijn. Beiden moeten opboksen tegen de vooroordelen van de buitenwereld, worstelen met kinderloosheid, maar slagen er met vallen en opstaan in een eigen, zelfstandig leven op te bouwen. Waar Tuomas daarin slaagt, wordt Helena uiteindelijk een soort karikatuur van zichzelf. Van Kinnunen (1973), die ook literatuur doceert, is eerder vertaald zijn debuut 'Waar vier wegen samenkomen'*, een bestseller in Finland. Verteld vanuit per hoofdstuk wisselend perspectief, waardoor beide levens, minderheden in een moderniserende samenleving, elkaar versterken. Mooi uitgediepte psychologische portretten van twee mensen die niet in een slachtofferrol vervallen en op eigen kracht hun plaats in de maatsc…Lees verder