Boek
Nederlands

Het nachtmerrieneefje

Paul Van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator)
+1
Het nachtmerrieneefje
×
Het nachtmerrieneefje Het nachtmerrieneefje
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Timmie heeft Olaf, een vervelend neefje, te logeren. Olaf is voor niemand bang, alleen voor weerwolven. Dolfje heeft een plan. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Weerwolven
Leesniveau
AVI 5, AVI M5
Titel
Het nachtmerrieneefje
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Hugo Van Look
Taal
Nederlands
Editie
13
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2013 | Andere uitgaves
54 p. : ill.
ISBN
9789025862787 (hardback)

Besprekingen

Wanneer Olaf bij Timmie en Dolf gaat slapen, heeft hij 's nachts altijd nachtmerries. Dan droomt Olaf over vampieren en over weerwolven en schrikt hij wakker, badend in het zweet. Om Olaf van zijn angsten af te helpen, besluiten Timmie, Dolf en Valentijn Olaf in zijn dromen te laten vechten. Zo moet Olaf de illusie krijgen dat hij een vampier en een weerwolf heeft verslaan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan...

Het verhaal over Olaf leest vlot. Het is grappig en lekker griezelig. De boeken van Paul van Loon over Dolfje Weerwolfje zijn trouwens erg populair en jonge lezers kijken vaak gretig uit naar een vervolg. Toch stel ik mij vragen bij de opvoedende waarde ervan. Timmie en Dolf vinden Olaf namelijk een ettertje en daarom besluiten ze om hem eens flink de stuipen op het lijf te jagen. Maar is er geen andere manier om Olaf te helpen? En moet dit verhaal zo nodig de boodschap uitdragen dat 'eens een ettertje' 'altijd een ettertje' betekent? [Sofie De Jonckheere]
In dit vijfde deel over het weerwolfje Dolfje komt Olaf, de neef van Timmie, logeren. Olaf is een heel vervelend kereltje dat gemene grapjes maakt en veel loopt te zeuren. Dolfje en Timmie vinden er niets aan. Ze bedenken samen met de vampier Valentijn een plan om Olaf te grazen te nemen. Als Olaf slaapt, laten ze hem schrikken. Het plannetje blijkt niet echt te werken, maar gelukkig vinden ze toch een oplossing. Een spannend en grappig verhaal. De tekst is verdeeld in hoofdstukken van ongeveer vier tot zes bladzijden, elke zin begint op een nieuwe regel. Deze herdruk is geïllustreerd met een aantal kleurenillustraties. Vanaf ca. 7,5 jaar.

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia