Leigh groeit op in Rotterdam en zwemt vaak in de Maas; de waterkant is een schuilplaats voor haar. Daar ontstaat haar fascinatie voor de onderwaterwereld en ze wordt zeebioloog. Ze stort zich in de onderzoekswereld en steekt weinig tijd in haar familie, terwijl haar moeder dementeert en haar zus smeekt om meer contact.

Wanneer er een mysterieuze geul op de mid-Atlantische oceaanbodem

Titel
Overgave
Auteur
Martin MacInnes
Vertaler
Theo Schoemaker Els van Enckevort
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
In ascension
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2023
415 p.
ISBN
9789048869725 (paperback)

Besprekingen

recensie -Deze sf-roman bewijst: alles is met elkaar verbonden

Martin MacInnes wordt weleens de toekomst van de Schotse literatuur genoemd. Afgaande op zijn voor de Booker Prize-genomineerde sciencefictionroman Overgave is dat verre van onterecht.

Het geweld van haar vader beu, waadt de 10-jarige Leigh op een middag de rivier in, van plan er een einde aan te maken. Tot ze geen grond meer onder de voeten voelt, gulpen water binnenkrijgt en merkt hoe ze niet alleen omgeven wordt door organismen, maar er ook deel van uitmaakt. Dit inzicht redt haar niet alleen van de dood, maar geeft haar leven ook een nieuwe wending.

Later gaat ze mariene ecologie studeren en komt ze op het expeditieschip Endeavour terecht, dat in de Atlantische Oceaan een hydrothermaal ventilatiekanaal onderzoekt dat volgens metingen de onmogelijke diepte van 200 kilometer zou hebben. Tijdens een zwempartij boven dit gat in de aardkorst overkomt haar hetzelfde als al die jaren eerder. Ze hallucineert, ziet fantastische dieren en planten en krijgt opnieuw het gevoel dat het water haar tegelijkertijd een ontsnapping en een thuiskomst biedt.

Oortwolk

In Martin MacInnes' Overgave spelen zowel Leigh als ons menselijk geschipper tussen verlange…Lees verder

Hemelbestormer

Een vrouw doorkruist oceanen en sterrennevels, op zoek naar een thuis.

Al haar hele leven wil Leigh aan de aarde ontsnappen. Ze groeit op in het naoorlogse Rotterdam, onder de nieuwe hoogbouw, in een havenstad van staal en glas. Haar vader Geert droomde ervan om architect te worden, maar moest zich tevreden stellen met een saai kantoorbaantje bij het waterschap, de overheidsinstantie die erop toeziet dat Nederland niet overstroomt. Zijn verbittering hangt als een doem boven het gezin en Leigh valt ten prooi aan zijn driftbuien – Geert ranselt zijn oudste dochter regelmatig af en Leigh kan bij niemand terecht. Haar moeder Fenna doet alsof haar neus bloedt en haar zus Helena zal het misbruik later ontkennen: een paar pedagogische tikken, dat was toch gebruikelijk in die tijd?

Het water is haar redding. Ze leert zwemmen in de Maas en raakt gefascineerd door het onderwaterleven: het slib, de algen en wieren, de dieren die daar in het donker leven. In de zee is ze ev…Lees verder