Boek
Nederlands

Marigold en Rose : een verhaal

Louise Glück (auteur), Jeske van der Velden (vertaler)
In hun eerste levensjaar, in een wereld vóór de taal, komen de karakters van twee tweelingzusjes elk op hun eigen wijze tot bloei.
Onderwerp
Zussen, Tweelingen, Baby's, Taal
Titel
Marigold en Rose : een verhaal
Auteur
Louise Glück 1943-
Vertaler
Jeske van der Velden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Marigold and Rose
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2023
62 p.
ISBN
9789029547994 (hardback)

Besprekingen

Een poëtisch prozadebuut en prachtig literair kleinood van de Amerikaanse dichter Louise Glück over het mysterie van taal en tijd, van wat is, wat is geweest, en wat zal komen. En over de betoverende wereld van onze kindertijd. De lezer volgt het eerste levensjaar van de tweelingzusjes Marigold en Rose. Ze leren trapklimmen, bekijken elkaar als criminelen door de spijlen van hun bedjes, en beginnen te spreken. Zo beschrijft Glück op sprookjesachtige wijze het ontluiken van twee karakters in een wereld vóór de taal. In zachte, beeldende stijl geschreven. Vooral geschikt voor literaire lezers en poëzieliefhebbers. Louise Glück (New York, 1943) is een wereldberoemde Amerikaanse schrijver, dichter en essayist. Haar werk werd in verschillende landen uitgegeven en won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de Nobelprijs voor de Literatuur en de Pulitzerprijs voor Poëzie.

Over Louise Glück

Louise Elisabeth Glück (New York, 22 april 1943) is een Amerikaanse dichteres, die in 2020 werd bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur.

Leven en werk

Haar grootouders van vaders kant waren Hongaars-Joodse immigranten. Haar ouders waren Daniel Glück, zakenman, en Beatrice Grosby, die aan Wellesley College was afgestudeerd. Hun eigen literaire ambities waren niet vervuld en ze gaven Louise een brede literaire ontwikkeling mee, met een bijzondere nadruk op de Griekse mythologie die is blijven doorklinken in haar werk. Ze begon al vroeg met het schrijven van poëzie. In haar tienerjaren leed ze aan anorexia nervosa. Naar eigen zeggen was dat haar manier om zich los te maken van haar moeder en om in het reine te komen met de dood (nog voor haar eigen geboorte) van een ouder zusje.

Louise Glück gaf voorrang aan het overwinnen van haar psychische problemen en is nooit afgestudeerd aan een universiteit, maar ze volgde w…Lees verder op Wikipedia