Boek
Nederlands

Naked

Kevin Brooks (auteur), Jenny De Jonge (vertaler)
+1
Naked
×
Naked Naked
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Londen, 1976. De zestienjarige Lily valt als een blok voor Curtis Ray, het muzikale genie van de punkband Naked. Dan verschijnt William Bonney, ofwel Billy the Kid uit Belfast, op het toneel en wordt alles ingewikkelder.
Titel
Naked
Auteur
Kevin Brooks
Vertaler
Jenny De Jonge
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Naked
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2013
383 p.
ISBN
9789076168555 (paperback)

Besprekingen

Naked speelt zich af in het Londen van 1976, tijdens de opkomst van de punkscene. Alle sleutelfiguren uit die tijd passeren de revue. Aan dit rijtje voegt Brooks de fictieve band Naked toe, geleid door de schooljongen Curtis Ray, het prototype van de anarchistische punker. Dat hij uit een zeer conservatief nest komt en zich afzet tegen zijn strenge opvoeding, hoeft niet te verwonderen.
Het verhaal wordt verteld door Lili Garcia, die terugblikt op het jaar dat ze zeventien werd en deel uitmaakte van Naked. Curtis en zij krijgen een relatie, maar al gauw blijkt dat ze eigenlijk niet bij elkaar passen. Lili moet niets hebben van seks, drugs en rock ’n roll, vermoedelijk vanwege haar eigen turbulente familiegeschiedenis. Voor haar betekent opstandigheid juist een zo normaal mogelijk leven ambiëren. Dat Lili desondanks niet weggaat bij de egocentrische Curtis, wijt ze eveneens aan haar liefdeloze opvoeding.
Dan verschijnt de Noord-Ierse immigrant William Bonney op het toneel. …Lees verder
Lili (16, ik-figuur) zit op een privéschool in Londen. Curtis, de populairste jongen op school, vraagt haar om basgitaar in zijn band te spelen. Ze doet dit en valt als een blok voor hem. Toch heeft ze steeds een ongemakkelijk gevoel. Is ze wel echt verliefd op Curtis? En wat vindt ze van het geweld tijdens optredens en het vele drugsgebruik? De succesvolle punkband wordt nog beter als er een nieuwe gitarist komt, William. Hij vertelt niets over zichzelf en dit intrigeert Lili. Als hij haar uiteindelijk in vertrouwen neemt, hoort ze een schokkend en gewelddadig verhaal. De goede vertaling met mooie woordkeuzes doet recht aan het verhaal waarin Brooks in de levendige dialogen, afgewisseld met verstilde teksten, een sfeerbeeld schetst van de roerige jaren zeventig van de vorige eeuw. Een tijd waarin een nieuwe generatie in Londen, onder invloed van drugs, de punkmuziek op de kaart zette. Dit meeslepende verhaal kan jongeren veel leren over deze periode en zal een feest van herkenning zi…Lees verder

Naked

1976. Lilli is een doodgewoon, zestienjarig meisje dat houdt van muziek. Ze is zoals vele andere meisjes smoor op de coole Curtis. Lilli beseft dat zij, als grijze muis, geen kans maakt bij een populaire gast als Curtis. Wanneer Curtis haar op een dag zelf aanspreekt, kan Lilli haar oren niet geloven. Curtis is onder de indruk van de muzikale talenten van Lilli. Hij is zelf ook veel met muziek bezig en heeft zelfs een eigen groep opgericht, Naked. Hij vraag Lilli om bij hen in de groep bas te komen spelen. Lilli twijfelt. Waarom zij? Zij kan helemaal geen bas spelen. Maar Curtis houdt vol. Voor zijn band heeft hij bijzondere mensen nodig die staan voor wat ze doen. En zo iemand is Lilli. Na het horen van de muziek besluit Lilli ervoor te gaan. Naked opent voor haar een nieuwe wereld, de wereld van de punkmuziek. Daarenboven krijgt ze een relatie met de coolste gast van school, iets wat Lilly niet voor mogelijk had geacht. Deze nieuwe omwenteling in haar leven maakt dat ze de zorgen va…Lees verder

Over Kevin Brooks

Kevin Brooks (Pinhoe, Exeter, 30 maart 1959) is een Britse auteur van voornamelijk jeugdliteratuur. Zijn boek The Bunker Diary, dat in 2013 door Penguin Books werd uitgegeven, won in 2014 de Carnegie Medal voor beste nieuwe boek voor kinderen of jongvolwassenen gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk.

Biografie

Brooks werd op 30 maart 1959 als derde van drie broers geboren in Pinhoe, een dorp aan de rand van Exeter in het zuidwesten van Engeland. Op 11-jarige leeftijd won hij een beurs voor de Exeter School, waar hij zich vervreemd voelde van de andere leerlingen en waar hij troost vond in de wereld van fictie. Hij studeerde psychologie en filosofie aan de Aston University in Birmingham. Zijn vader stierf toen hij twintig was.

Brooks debuutroman Martyn Pig werd in 2003 gepubliceerd door Chicken House, waar het werd uitgegeven door de oprichter van dat bedrijf, Barry Cunningham. Samen ontvingen zij een Br…Lees verder op Wikipedia