Boek
Engels

iBoy

Kevin Brooks (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Iemand gooit een iPhone van een flat, op het hoofd van de zestienjarige Tom. Onderdelen van het apparaat belanden in zijn brein en geven hem superkrachten. Zijn gezichtsvermogen en kennis verscherpen. Zal hij die krachten gebruiken om wraak te nemen op de straatbende die zijn vriendin Lucy terroriseert?
Onderwerp
Jeugdbendes
Titel
iBoy
Auteur
Kevin Brooks
Taal
Engels
Editie
1
Uitgever
London: Penguin, 2010
292 p.
ISBN
9780141326108 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De 16-jarige Tom woont met zijn oma in een achterstandswijk in Londen. Als een straatbende het meisje op wie hij verliefd is verkracht, krijgt hij vanuit de flat een iPhone op zijn hoofd gesmeten. De artsen kunnen niet alle stukjes uit zijn hersens verwijderen en dan wordt Tom iBoy. Via zijn hersens heeft hij toegang tot internet en mobiele telefoons. Ook kan hij schokken uitzenden. Hij gaat wraak nemen op de straatbende en wordt een onbekende held die de misstanden in de wijk wil rechtzetten. Dit tiende boek van de auteur is erg origineel en spannend, maar geeft ook stof tot nadenken. Naast het vele geweld en de uitzichtloosheid in de wijk is er ruimte voor liefde en vriendschap. Tom moet kiezen: wil hij deze iPowers die zijn persoonlijkheid overnemen of wil hij gewoon Tom zijn? Elk hoofdstuk begint met een citaat en achterin staat een interview met de auteur. Het zwarte omslag toont de titel in blauw en een jongen tegen een digitale achtergrond. Vanaf ca. 14 jaar.

Over Kevin Brooks

Kevin Brooks (Pinhoe, Exeter, 30 maart 1959) is een Britse auteur van voornamelijk jeugdliteratuur. Zijn boek The Bunker Diary, dat in 2013 door Penguin Books werd uitgegeven, won in 2014 de Carnegie Medal voor beste nieuwe boek voor kinderen of jongvolwassenen gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk.

Biografie

Brooks werd op 30 maart 1959 als derde van drie broers geboren in Pinhoe, een dorp aan de rand van Exeter in het zuidwesten van Engeland. Op 11-jarige leeftijd won hij een beurs voor de Exeter School, waar hij zich vervreemd voelde van de andere leerlingen en waar hij troost vond in de wereld van fictie. Hij studeerde psychologie en filosofie aan de Aston University in Birmingham. Zijn vader stierf toen hij twintig was.

Brooks debuutroman Martyn Pig werd in 2003 gepubliceerd door Chicken House, waar het werd uitgegeven door de oprichter van dat bedrijf, Barry Cunningham. Samen ontvingen zij een Br…Lees verder op Wikipedia