Boek
Nederlands

Bang geboren

Kevin Brooks (auteur), Jenny De Jonge (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Elliot is als sinds zijn geboorte bang voor alles en kan alleen leven met pillen. Als die op zijn en zijn moeder maar niet terugkomt met nieuwe, moet hij zijn diepe angsten overwinnen. Vanaf ca. 13 jaar.
Extra onderwerp
Psychische stoornissen
Titel
Bang geboren
Auteur
Kevin Brooks
Vertaler
Jenny De Jonge
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Born scared
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Harmonie, 2017
183 p.
ISBN
9789463360258 (paperback)

Besprekingen

Elliot lijdt sinds zijn geboorte aan een angststoornis, waarvoor hij elke dag pillen slikt. Zijn pillen raken op en wanneer zijn moeder er de dag voor Kerst in ijzig winterweer op uit trekt om nieuwe te halen, wordt ze gegijzeld door twee Kerstmannen. Elliot moet zijn angsten onder ogen zien in een zoektocht haar te vinden. De uitwerking van de plot is even bizar als die klinkt. De auteur staat bekend als iemand die de duistere kant van het bestaan niet schuwt in sinistere, avontuurlijke verhalen. Deze titel sluit prima aan bij zijn oeuvre van schurende literatuur. Wat moet de lezer met de bizarre, ongeloofwaardige gebeurtenissen waarin Elliot verzeild raakt? In hoeverre zijn ze echt? De twijfel van de lezer wordt subtiel en slim versterkt door Elliots gesprekken met zijn dode zusje. Veel perspectiefwisselingen (afwisselend Elliot in ik-vorm en andere personages in personale vorm) moeten de vaart en spanning erin houden. Het is aan de individuele lezer om te bepalen in hoeverre hij in…Lees verder

Over Kevin Brooks

Kevin Brooks (Pinhoe, Exeter, 30 maart 1959) is een Britse auteur van voornamelijk jeugdliteratuur. Zijn boek The Bunker Diary, dat in 2013 door Penguin Books werd uitgegeven, won in 2014 de Carnegie Medal voor beste nieuwe boek voor kinderen of jongvolwassenen gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk.

Biografie

Brooks werd op 30 maart 1959 als derde van drie broers geboren in Pinhoe, een dorp aan de rand van Exeter in het zuidwesten van Engeland. Op 11-jarige leeftijd won hij een beurs voor de Exeter School, waar hij zich vervreemd voelde van de andere leerlingen en waar hij troost vond in de wereld van fictie. Hij studeerde psychologie en filosofie aan de Aston University in Birmingham. Zijn vader stierf toen hij twintig was.

Brooks debuutroman Martyn Pig werd in 2003 gepubliceerd door Chicken House, waar het werd uitgegeven door de oprichter van dat bedrijf, Barry Cunningham. Samen ontvingen zij een Br…Lees verder op Wikipedia