Een oud-inspecteur van de politie van Marseille wordt door zijn nicht gevraagd de plotselinge verdwijning van haar zoon te onderzoeken.
Titel
Chourmo
Auteur
Jean-Claude Izzo
Vertaler
Marijke Scholts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Chourmo
Uitgever
Breda: De Geus, 2003
254 p.
Aantekening
Omslagondertitel: Misdaad in Marseille Vormt samen met Teringzooi (dl. 1) en Solea (dl. 3) een trilogie
ISBN
90-445-0159-3

Andere talen:

Besprekingen

Marseille zal nooit iets anders zijn dan de laatste ankerplaats van de wereld, schreef de veel te vroeg overleden schrijver Jean-Claude Izzo (1945-2000). Het werd ook zijn eigen laatste ankerplaats. De man van vele stielen en evenveel ongelukken werkte respectievelijk als boekhandelaar, bibliothecaris, journalist en dichter. Tot hij zich ging toeleggen op het schrijven van inktzwarte, geëngageerde policiers. Zijn trilogie over de misdaad in zijn geliefde Marseille werd ruim bejubeld. Literaire erkenning, vertalingen en verfilmingen waren algauw zijn deel.

In het eerste deel van de trilogie, Teringzooi, werd de sympathieke en rechtschapen politieman Fabio Montale geïntroduceerd. In het tweede deel, Chourmo, heeft Montale ontslag genomen uit het politiekorps van Marseille. Hij vult zijn dagen met vissen, kaarten, genieten van lekkere maaltijden en een goed glas wijn. Tot zijn nicht Gélou op de proppen komt. Een decennium lang zag hij haar niet en nu brengt ze onheil…Lees verder
Marseille. Op verzoek van zijn nicht Gélou onderzoekt oud-politieman Fabio Montale de plotselinge verdwijning van haar 16-jarige zoon Guitou. Hij blijkt per ongeluk te zijn vermoord bij een afrekening van de maffia. Fabio ontdekt een beerput van machtswellust en onrecht. De zinderende spanning van het onderzoek wordt afgewisseld met ontspannen plaatjes van de altijd boeiende Middellandse Zee, die er is voor iedereen en overal op de achtergrond aanwezig is. Ook stijgen voortdurend geuren op van tijm, munt en basilicum, en niet te vergeten zijn er culinaire geneugten als bouillabaisse, zeevis en pastis, kortom: de levenskunst van Marseille. Een heerlijk boek, dit tweede deel van een trilogie*, een absolute topper. Gezien de kwaliteit van de eerste twee delen zal stellig ook deel drie in vertaling verschijnen. Kleine druk.

Over Jean-Claude Izzo

Jean-Claude Izzo (Marseille, 20 juni 1945 - aldaar, 26 januari 2000) was een boekhandelaar, bibliothecaris, journalist en schrijver. Hij schreef een misdaadtrilogie over zijn geboorteplaats die in opdracht van de Franse televisie verfilmd werd met Alain Delon in de rol van inspecteur Fabio Montale.

Bibliografie

  • Total Khéops (1995)
  • Chourmo (1996)
  • Soleo (1998)
  • Le Soleil des Mourants (1999)