Boek
Nederlands

De vijf en de spooktrein

Enid Blyton (auteur), Senna Beaufort (vertaler)
+1
De vijf en de spooktrein
×
De vijf en de spooktrein De vijf en de spooktrein
In de reeks:
De Vijf; 7
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Twee jongens, twee meisjes en hun hond kamperen op de heide. Ze hebben gehoord dat er ergens een spooktrein moet rijden. Daar moeten ze natuurlijk meer van weten. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De vijf en de spooktrein
Auteur
Enid Blyton
Vertaler
Senna Beaufort
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five go off to camp
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2021
204 p. : ill.
ISBN
9789002274305 (hardback)

Besprekingen

Lekker lui met de vijf: stationromannetjes voor de jeugdJulian, Dick, Annie, George en de hond Timmy vormen samen De Vijf. Elke schoolvakantie belanden ze in een spannend avontuur. Ze speuren op Kirrin eiland, trekken er met paard en kampeerwagen op uit of logeren in een oud kasteel bovenop een smokkelaarrots waarin tal van geheime gangen zijn... Dit hebben ze te danken aan hun geestelijke moeder Enid Blyton. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verzon de schrijfster het vrolijke groepje en hun zorgeloze, onberispelijke en spannende leventje. Een veilig en zeker bestaan, daar zorgde Blyton al vanaf het eerste boekje voor.

In De vijf en het gestrande goudschip, maakt de lezer kennis met Julian, Dick en Annie die bij hun nichtje George (George heeft een hekel aan haar naam Georgina en zou veel liever een jongen zijn) logeren omdat hun ouders een reis maken. De ouders van George zitten er niet zo warmpjes in als de ouders van het drietal. Daar past Blyton s…Lees verder
Vier kinderen en een hond kamperen op de hei. Als ze te weten komen dat er een spooktrein onder de heide door rijdt, willen de kinderen dat onderzoeken. Met een jongen uit de buurt beleven ze een spannend avontuur, waarbij niet alleen de spooktrein ontdekt wordt, maar ook een dievenbende opgerold wordt. Goed en kwaad zijn duidelijk herkenbaar en ook de rolpatronen liggen stevig vast: jongens geven leiding en weten overal antwoord op; meisjes zijn bang en kunnen maar het beste thuis blijven. Zij koken graag en lekker en zorgen ervoor dat de boel netjes en ordelijk blijft. Nieuwe vertaling met soepel lopende zinnen en woorden die dichter bij het taalgebruik van de hedendaagse jeugd staan: hartstikke, super, top, yes. Met deze nieuwe vertaling zullen de boeken over De Vijf, die ondertussen al meer dan 50 jaar oud zijn, nog steeds veel jeugdige lezers bereiken. De spannende avonturen, die gewone kinderen in het dagelijks leven nooit zullen meemaken, blijven tenslotte een trekpleister. Ver…Lees verder

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onder…Lees verder op Wikipedia

Suggesties