Boek
Nederlands

Liefde en gymnastiek

Edmondo De Amicis (auteur), Anthonie Kee (vertaler)
Verhaal spelend in Italie͏̈ aan het eind van de 19e eeuw over de moeizaam groeiende toenadering tussen een ex-priester en een gymnastieklerares die alleen leeft voor haar werk
Onderwerp
Onmogelijke liefde
Titel
Liefde en gymnastiek
Auteur
Edmondo De Amicis
Vertaler
Anthonie Kee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Amore e ginnastica
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
142 p.
ISBN
9789044649741 (paperback)

Besprekingen

De hoofdfiguur van de roman, de gymnastiekonderwijzeres Maestra Pedani, is volkomen geobsedeerd door gymnastiek en de ontwikkeling hiervan. Ze leeft hiervoor. De beheerder van het gebouw waar ze woont, Don Celzani, wil met haar trouwen. Hij kan echter geen greep op haar krijgen, tot het moment dat zij via lezingen beroemd wordt, zich eenzaam begint te voelen en in hem een toevlucht gaat zien. De vriendin met wie ze samenwoont kan door haar jaloerse houding deze rol niet vervullen. De 19e-eeuwse schrijver en journalist De Amicis laat zijn heldin stukjes in kranten en tijdschriften schrijven, net als hij zelf deed. Door de discussies in het boek over gymnastiek en de roddel over de onderwijzeres krijgt men een aardig beeld van de morele code aan het eind van de 19e eeuw. Interessant voor iedereen. Het boek is op een boeiende wijze geschreven. Kleine druk.

Over Edmondo De Amicis

Edmondo De Amicis (Imperia, 21 oktober 1846 - Bordighera, 11 maart 1908) was een Italiaans schrijver, het meest bekend door zijn kinderroman Cuore ('Hart', 1886).

Leven en werk

Na een korte loopbaan in het leger wijdde De Amicis zich aan de letteren. Hij had vrij snel succes met korte verhalen over het soldatenleven en een aantal reisboeken, onder andere ook over een reis door Nederland: Olanda (1874). De Amicis schreef in helder, ongedwongen proza, waarmee hij een soort tegenhanger werd van Gabriele D'Annunzio. Hij is op zijn sterkst in het tekenen van de ‘gewone mens’, meestal types uit de provincie. Zijn glimlachend optimisme, gezond verstand en onheroïsche middelmatigheid spraken de burgerklasse van die tijd bijzonder aan.

Het werk dat De Amicis beroemd maakte, Cuore ('Hart', 1886), gold lange tijd als het basisboek voor de geestelijke vorming van het Italiaanse kind. Achter een eenvoudig verh…Lees verder op Wikipedia