Als een schrijver in 1922 in Sydney arriveert, ontmoet hij een advocaat die leider is van een nationalistische beweging, maar ook een man die hem vraagt een socialistische krant uit te geven. Dat stelt hem voor een dilemma: moet hij kiezen voor een van beide stromingen of zich afzijdig houden van politiek?
Titel
Kangoeroe
Auteur
D.H. Lawrence
Vertaler
Barbara De Lange
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Kangaroo
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020
526 p.
ISBN
9789025311803 (paperback)

Besprekingen

Richard Somers en zijn vrouw Harriett komen in 1922 in Sydney aan. Richard is een schrijver van gedichten en verhandelingen, o.m. over democratie en gelijkheid. Hun buren zijn Jack Callcott en zijn vrouw Victoria. Door deze buurman komt Richard in contact met advocaat Ben Cooley (Kangoeroe), de leider van de veteranenclubs (Diggers Club), die droomt van dictatuur. Later komt Richard in contact met Willie Struther, die hem vraagt een socialistische krant te willen uitgeven. Richard gaat voor een stuk mee in autocratie en democratie, maar niet echt. Het boek beschrijft de metafysische zoektocht van Richard naar zichzelf. Bijzonder boeiend is het hoofdstuk 'De nachtmerrie' waarin Richard terugblikt op zijn ervaringen in Cornwall tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit laatste, zijn effectief verblijf in Australië in 1922 en de Duitse nationaliteit van zijn vrouw doen vermoeden dat D.H. Lawrence (1885-1930) meerdere autobiografische elementen verwerkte in dit boek uit 1923, dat nu voor het ee…Lees verder

Over D.H. Lawrence

D.H. Lawrence, de schrijversnaam van David Herbert Richards Lawrence, (Eastwood (Nottinghamshire), 11 september 1885 - Vence (Frankrijk), 2 maart 1930) was een Engelse romanschrijver. Daarnaast schreef hij essays, gedichten, verhalen, reisverslagen, toneelstukken, literaire kritieken en maakte hij vertalingen. Ook heeft hij een tijdlang lesgegeven.

Ouders en opvattingen

Het gezin waaruit Lawrence als vierde kind kwam, had grote invloed op zijn leven, niet in de laatste plaats op zijn literaire werk. Zijn vader, Arthur John Lawrence, een mijnwerker die nauwelijks kon lezen, beschouwde hij als hard en gepassioneerd maar tegelijkertijd ook als degene die de zorgzame werkende klasse vertegenwoordigde. Zijn moeder, Lydia Beardsall, die onderwijzeres was geweest, stond voor hem model voor berekening en verstand.

Lawrence werd heen en weer geslingerd tussen een zich afwisselende bewondering voor zijn moeder en…Lees verder op Wikipedia