Boek
Nederlands

Een mussenjong in het eksternest

Brigitte Minne (auteur)

Een mussenjong in het eksternest

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Seppe vertelt in zijn dagboek over zijn ouders, over zijn verwende zus, over zijn beste vriend Thomas en over de problemen wanneer er een pleegkind bij hen komt wonen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Pleeggezinnen
Titel
Een mussenjong in het eksternest
Auteur
Brigitte Minne
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 1999
160 p.
ISBN
90-6822-634-7

Besprekingen

De 12-jarige Seppe doet in dagboekvorm verslag van gebeurtenissen bij hem thuis gedurende vijf maanden. Hij neemt afscheid van de basisschool, gaat met vakantie met zijn beste vriend en beschrijft intussen de problemen die ontstaan als zijn ouders een pleegkind in huis willen nemen. Hij doet dit op zeer persoonlijke wijze met veel zelfspot, waarbij vooral de zwakke kanten van de hoofdpersonen sterk vergroot, soms karikaturaal naar voren komen. Intelligent taalgebruik en soms moeilijke woorden. Ondanks dat vlot leesbaar door gebruik van korte zinnen en veel dialogen. Karikaturaal omslag. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia