Boek
Nederlands
Een schrijfster van romantische verhalen onttrekt zich op het allerlaatste moment aan een rijk verstandshuwelijk.
Titel
Hotel du Lac
Auteur
Anita Brookner
Vertaler
Eva Wolff
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Hotel du Lac
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, 2021 | Andere uitgaves
215 p.
ISBN
9789083104348 (hardback)

Besprekingen

Stijlvol pessimistisch zijn

Roman. Anita Brookner debuteerde in 1981 op 53-jarige leeftijd. Drie jaar later verscheen haar vierde roman, Hotel du Lac, nu in het Nederlands vertaald.

Een vrouw die steevast, nadat zij geïnformeerd had naar iemands leeftijd, ongeacht het antwoord op haar vraag als kurkdroge reactie gaf: "Nog tien goede jaren." Een deftige dame die wanneer een bezoeker, onder de indruk van haar statuur en uitstraling, zijn toevlucht nam tot onbeholpen smalltalk en er bijgevolg op wees dat die bloemen in die vaas daar op die tafel erg mooi waren, schouderophalend mededeelde: "Ze zijn nieuw." Maar ook: de eerste vrouw die in 1967, op haar 40ste, benoemd werd tot hoogleraar Kunstgeschiedenis in de Slade-leerstoel in Cambridge.

Zo, onder meer, schetst Julian Barnes kunsthistorica en romanschrijfster Anita Brookner (1929-2016) in zijn nawoord bij het zonet in het Nederlands verschenen Hotel du Lac, Brookners 'vrouwenromannetje' waarmee zij in 1984 diezelfde Barnes (Flaubert's Parrot), J.G. Ballard (Empire of the Sun) en nog twee anderen op de shortlist achter zich wist te laten door doodleuk en tot …Lees verder

Schrijfster van romantische lectuur Edith Hope heeft een misstap begaan en is in ongenade gevallen bij haar omgeving. Om zich te bezinnen en om een boek te voltooien, trekt zij zich terug in een familiehotel aan het Meer van Genève. De merkwaardige spanningen die ontstaan als ietwat geheimzinnige mensen een tijdlang in het hotel wonen, leiden haar danig af. Even lijkt het erop dat ze bezwijkt voor een huwelijksaanzoek van een van de andere gasten; een onverwachte gebeurtenis redt haar van deze vergissing. Deze zorgvuldig opgebouwde en stemmige roman won in 1984 de prestigieuze Booker Prize for Fiction, tegen de verwachting in overigens. De kracht van het boek schuilt in de atmosfeer en de karaktertekeningen. Het boek sluit aan bij de rest van het werk van Brookner (1928-2016), die vaak muizige vrouwen met een ongelukkig liefdesleven tot hoofdpersoon kiest.

Over Anita Brookner

Anita Brookner (Londen, 16 juli 1928 – 10 maart 2016) was een Engels romanschrijfster en historica.

Leven en werk

Brookners ouders waren Pools-Joodse emigranten die na in de jaren twintig een tabaksfabriek begonnen in Engeland. Tijdens de oorlog veranderde haar moeder hun oorspronkelijke naam Brückner in Brookner, vanwege het heersende anti-Duitse sentiment. Brookner studeerde geschiedenis te King's College London en werd later de eerste vrouwelijke “Slade Professor’ (de oudste professorenrang) op de Universiteit van Cambridge. Voor haar werk als historica werd ze onderscheiden met de Orde van het Britse Rijk.

Brookner was enig kind, trouwde nooit en verzorgde haar ouders tot op hoge leeftijd.

Brookner debuteerde op 53-jarige leeftijd met A Start In Life (1981) en publiceerde sindsdien praktisch elk jaar een nieuw boek. Haar vierde roman, Hotel du Lac (1984) werd onderscheiden met de Booker Prize. …Lees verder op Wikipedia