Dvd
Engels
Titel
Sense and sensibility
Regisseur
Ang Lee
Naar het werk van
Jane Austen
Componist
Patrick Doyle 1953-
Scenarist
Emma Thompson
Acteur
Alan Rickman 1946-2016 Kate Winslet Hugh Grant
Taal
Engels
Uitgever
Hilversum: Columbia Tristar Home Entertainment, 2002
1 dvd-video
Oorspr. opname
1995
Speelduur
ca. 130 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Spaans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Spaans, Italiaans, Portugees, Grieks, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Deens, Zweeds, Fins, Noors, IJslands, Hebreeuws
EAN
8712609072525

Besprekingen

Britse speelfilm uit 1995 onder regie van de Taiwanees Ang Lee, gebaseerd op de roman van Jane Austen. Met Emma Thompson, Alan Rickman, Kate Winslet en Hugh Grant. De zusters Marianne en Elinor zijn eind 18e eeuw op zoek naar een geschikte echtgenoot. Pieter Steinz (NRC) schreef: '(...) Sense and sensibiblity is een nauwgezette visualisering van het gelijknamige boek die misschien niet verrast, maar wel vermaakt.' Hans Kroon (Trouw) vond: '(...) de spiritueelste Britse kostuumfilm sinds jaren.' De film is bekroond met de Gouden Beer, Berlijn 1996; 2 Golden Globes en kreeg 7 Oscarnominaties. Emma Thompson kreeg een Oscar voor het Beste scenario. De dvd bevat een aantal interessante extra's.

Over Ang Lee

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door nicolas genin

Ang Lee (Pingtung, 23 oktober 1954) is een filmregisseur uit Taiwan die tegenwoordig ook films maakt in Hollywood. Veel van zijn films belichten de strijd tussen traditie en modernisering.

Taiwanese films die gemaakt zijn na de jaren negentig, hebben vaak een thema dat wordt weergegeven in tragisch historisch realisme. Zijn films vormen een breuk met dit genre omdat ze vaak een luchthartige toon hebben.

In 2001 won hij een Academy Award voor beste niet-Engelstalige film met Crouching Tiger, Hidden Dragon. Met zijn film Brokeback Mountain wist hij in 2006 een Oscar voor beste regie binnen te slepen. Deze film won daarnaast prijzen in de categorie beste bewerkte script en beste originele muziek, maar liep in vijf andere categorieën de prijs mis. De Oscar voor beste regie won Lee in 2013 nogmaals, voor zijn film Life of Pi. Verder won Lee in zijn carrière drie keer een Golden Globe en vier keer een BAFTA. Op de filmfestivals van Berlijn en Ven…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek