Boekenfeest 2020

De bibliotheken in de regio vieren samen het einde van het Kinder- en Jeugdjury leesjaar!

Omwille van de coronamaatregelen kunnen we dit jaar spijtig genoeg geen écht feest houden. Wel verzamelden we voor jullie op deze pagina een heleboel leuke filmpjes en activiteiten. We wensen jullie er alvast veel plezier mee!

Hieronder de top 3's uit Ieper

Groep 1

KJV

Groep 2

KJV

Groep 3

KJV

Groep 4

KJV

Groep 5

KJV

Groep 6

KJV

Hieronder de top 3's uit Zonnebeke

Groep 2

1. De kleine koning

2. Viktor

3. Johannes de parkiet

Groep 3

1. Ans en Wilma verdwaald

2. De kikkerbilletjes van de koning

3. Help! Ik was op tv

Groep 4

1. Laat een boodschap achter in het zand

2. Een stormachtig jaar voor Olle en lena

3. De lantaarnaansteker / Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn (ex aequo) 

Er zaten dit jaar heel veel pareltjes tussen de KJV-boeken. We kozen er voor jullie eentje uit: De kikkerbilletjes van de koning (Janneke Schotveld) is een verzameling van originele sprookjes. Bernard leest voor jullie met veel plezier het verhaal over Joris en de eendagsvlieg voor. Installeer je in een knusse zetel, neem er een gezellig dekentje bij en geniet van dit mooie verhaal. Groep 3 uit Langemark-Poelkapelle maakte er trouwens een leuk stop-motion filmpje van!

Joris Thys (Het grote kleine monster)

Stefan Boonen (De beer naar Wammerswald)

Joris Thys tekende het boek 'Het grote kleine monster'. Hij vertelt hier hoe hij zo'n tekeningen schildert, daarna zet hij jullie zelf aan het werk! Neem dus gauw een kijkje en haal je creatieve zelf naar boven :-)

In dit mooie filmpje vertelt auteur Stefan Boonen over de beer naar Wammerswald, terwijl illustrator Tom Schoonooghe tekent. Zo kan je 'live' zien hoe de belangrijkste personages vorm krijgen :-).

Inge Bergh (Help! Ik was op tv)

Charlotte Peys (Alles komt goed, altijd)

Inge Bergh verklapt wie haar inspiratiebron was voor het schrijven van het boek  'Help! Ik was op tv'. Ook vertelt ze iets over een geheimzinnige zak op zolder ... Ook nieuwsgierig? Ontdek het in dit filmpje.

Auteur Kathleen Vereecken leest voor uit 'Alles komt goed, altijd'. Op ons Boekenfeest zou illustrator Charlotte Peys jullie leren werken met carbonpapier om bv. leuke prenten uit boeken 'blind' te kopiëren! 

 

Het boekenmysterie

Door het coronavirus is er op 28 juni jammer genoeg geen Boekenfeest … De boeken hadden er nochtans ook heel hard naar uitgekeken! Er waren 24 boeken van de Kinder- en Jeugdjury die mee zouden doen met workshops en lezingen én die jou graag hadden ontmoet! En omdat die boeken zóóó graag naar buiten wilden, zijn ze plots allemaal ontsnapt uit de bibliotheek! Detective meneer Spoor ontdekte een aantal boeken in het park, en hij denkt dat ze ons iets willen vertellen. Onze bibliotheekmedewerkster mevrouw Leesgraag vraagt jullie om te helpen! Vind jij de 24 boeken terug en kun je ontdekken wat ze ons graag willen vertellen? Volg het spoor van de boekenmannetjes en vind hun boodschap! Met de QR-code op het einde kun je controleren of jij een échte boekenspeurneus bent!

De boekenspeurtocht is in het park in Zonnebeke. Hij is bedoeld voor kinderen uit het lager onderwijs, maar natuurlijk kunnen jongere of oudere broers/zussen ook meedoen. De speurtocht blijft beschikbaar tijdens de hele maand juli! Je kan er dus eens een leuke uitstap van maken met het hele gezin wanneer het jullie past. De tocht start nabij de ingang van de bib en is ongeveer 2.5 km lang. Het is handig als je een balpen en een blaadje papier bij de hand hebt, en een smartphone voor de QR-code op het einde. Heel veel speurneusplezier!!

Een plannetje met aanduiding van de wandeling vind je hier.

Creatief tijdens de zomervakantie!

Hou je van boeken en ben je graag creatief? Dan vind je hier misschien wat inspiratie om deze zomer mee aan de slag te gaan. Veel plezier!!

 

KJV-Zonnebeke

Dankjewel aan de begeleiders van KJV-Zonnebeke: Lotte, Mia en Tessa! Dankzij jullie was het elke keer opnieuw uitkeken naar dát moment om samen over de boeken te praten en creatief aan de slag te gaan! MERCIE! Mia (groep 3) verklapt hieronder trouwens haar persoonlijke TOP 3 :-)

 

KJV Ieper

Dankjewel aan alle begeleiders van de KJV-groepjes in Ieper!

 

KJV Langemark-Poelkapelle

Ook aan alle KJV-begeleiders uit Langemark-Poelkapelle een dikke mercie voor jullie enthousiasme!

 

KJV Poperinge

Ook Marleen en Rita verdienen een dikke mercie voor hun inzet voor groep 4!

EN LAST BUT NOT LEAST:

Naar jaarlijkse gewoonte maken we de winnaars van onze kaftpapier-wedstrijd bekend op het Boekenfeest. Aangezien het feest niet live kan doorgaan, brachten we de ouders op de hoogte. Zij maakten een filmpje toen ze hun zoon/dochter vertelden dat ze gewonnen hebben. Ontdek hieronder wie een gat in de lucht mocht springen en welke ontwerpen we zullen drukken voor de kaftdagen in september!